Gym ball

Gymball, swissball, Pilates ball, minge Bobath sau minge de fitness, numiti-o cum vreti. Este aceeasi minge cu diametrul intre 55 si 75 centimetri si are aceleasi proprietati.

Acestea vin in diferite marimi, in functie de inaltimea fiecarui pacient dupa cum urmeaza :


Inaltimea pacientului

Diametrul mingii

140 – 165 cm

55 cm

165 – 185 cm

65 cm

185 – 195 cm

75 cm


* de regula o astfel de minge cu diametrul de 75 cm poate sustine pana la 400 kg.

** in functie de producator diametrul si greutatea sustinuta difera de la unul la celalalt.

Conceptul de "swiss ball" a fost creat de Aquilino Cosani in 1963, iar ulterior Dr. Susanne Klein-Vogelbach, directorul Scolii de Kinetoterapie din Basel, Elvetia, a integrat cu succes folosirea mingii in programul de exercitii al pacientilor cu probleme ortopedice sau medicale. Mingea este utilizata atat in antrenamentul atletilor, in sedintele de fitness si chiar in sedintele de yoga.

Unul din principalele avantaje ale folosirii acestei mingi este acela ca organismul raspunde senzatiei de instabilitate a mingii, angrenand astfel cat mai multe grupe musculare. In mod deosebit, sunt antrenati muschii abdominali si muschii spatelui. De asemenea unii oamenii folosesc mingea de fitness in locul unui scaun (scaunul de la birou de exemplu), acest lucru bazandu-se pe teoria ca atunci cand o persoana este asezata pe minge, muschii abdominali si cei ai spatelui sunt folositi tot timpul in mentinerea posturii si a echilibrului. De regula cei care folosesc mingea in loc de scaun sunt cei care au o activitate sedentara. Gym ball mai este folosit cu rezultate foarte bune si in cazul femeilor insarcinate pentru a ajuta la coborarea capului fetusului in pelvis.

Bineinteles ca acest post ar fi fara de sfarsit daca as continua sa scriu toate domeniile sau multitudinea de exercitii care se pot face cu aceasta minge. Imaginatia nu are limite, asadar puneti-va min(t)(g)ea la contributie ;).

Comentarii