RMN-ul zonei lombare efectuat prea devreme afecteaza mai mult pacientii ?


Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) este un instrument puternic pentru tratamentul şi evaluarea durerilor de spate. Cu toate acestea, interpretarea rezultatelor este un lucru destul de complicat. Exista ghiduri de practică stabilite pentru utilizarea IRM în managementul durerii lombare acute.
De obicei, un RMN este recomandat în primele 4 săptămâni de simptome numai în cazul în care  pacientul este suspect de: fracturi, tumori, infecţii, sau afecţiuni nonvertebrale grave. În ciuda acestor recomandări, IRM-urile sunt adesea recomandate prea devreme la aparitia durerii lombare acute, fără o indicaţie clară.
Un studiu recent scoate în evidenţă efectele nocive recomandarii RMN-ului prea devreme, pentru pacientii cu dureri lombare cauzate de munca. Cei de la Webster au studiat o serie de 3.264 de cazuri. 
Ei au descoperit că 21% dintre pacienti au efectuat RMN-ul prea devreme, în medie  în primele 2 săptămâni după debutul afectiunii. Autorii au constatat ca in cazurile in care RMN-ul a fost facut prea devreme,  pacientii prezentau dureri pe termen lung, costuri medicale ridicate si interventii chirurgicale crescute. 
De asemenea, s-a mai observat ca 22% dintre cei care au facut RMN-ul devreme au "necesitat" ulterior de interventii chirurgicale in zona lombara, cu toate ca starea lor se ameliorase cu ajutorul medicamentelor si kinetoterapiei.
Acest studiu, impreuna cu altele aferente, demonstreaza ca pacientii sau medicii, sau ambii cateodata se grabesc in a interpreta "gresit" diagnosticul specific, rezultat prin IRM-ul coloanei lombare.

Asadar, "ignoranţa este fericire". Sau poate ca acea afectiune observata pe RMN este acolo de ani de zile si nu are nici o legatura cu durerile lombare actuale. Sau nu ?

Comentarii