Obiective
Studiul celor 2 programe terapeutice asupra perceptiei durerii, flexibilitatii musculare si a impactului imbolnavirii in cazul femeilor cu fibromialgie, si compararea efectelor obtinute pe o perioada mai scurta respectiv o perioada mai lunga de timp.
Metode
Douazeci de pacienti cu fibromialgie au fost imparatiti in doua grupe, una umarind un program de kinetoterapie si streching muscular si una folosind metoda Mézières. Ambele grupe sau intalnit de 2 ori pe saptamana timp de 12 saptamani, cu un total de 150 de minute pe saptamana. Flexibilitatea si impactul bolii au fost masurate printr-un test standard, in care durerea a fost evaluata in urma palparii cu degetul. Testingurile au fost efectuate la inceputul si sfarsitul programului si la 24 de saptamani dupa terminarea acestuia.
Rezultate
Pacientii au obtinut o reducere vizibila a severitatii bolii si imbunatatirii nivelului de flexibilitate pana la sfarsitul programului, insa eu revenit la valorile initiale dupa reexaminare. Diferente deosebite nu au fost constatate intre cele doua grupe de tratament fie la inceput, la sfarsit sau dupa 24 de saptamani, asadar nici un program nu s-a dovedit a fi mai bun decat celalalt.
Concluzie
In acest studiu pacientii cu fibromialgie si-au imbunatatit nivelul de flexibilitate si starea de bine in general folosind atat kinetoterapia cat si exercitiile de streching.
*** datele acestui studiu pilot au fost extrase de AICI, pentru mai multe informatii contactati autorii.
Comentarii
Trimiteți un comentariu