Studiu anatomic comparativ privind genunchiul uman si genunchiul a sase specii de animale


Ipoteza:
In ultimii ani, animalele au devenit "modele indispensabile" in dezvoltarea si testarea aplicatiilor clinice noi cu privire la tratamentul accidentarilor grave sau a afectiunilor cronice ale genunchilor. Asadar, scopul acestui studiu este acela de a compara structurile anatomice intra-articulare ale genunchiului uman cu cel al animalelor care sunt folosite cu precadere in cadrul studiilor de cercetare.

Metode
Au fost folositi genunchi cadaverici de la vita (n=4), oaie (n=3), gasca (n=4), porc (n=5), iepure (n=5), om (n=4). Mobilitatea pasiva si structura intra-articulara au fost testate, masurile structurale au fost normalizate la nivelul platoului tibial, si comparat cu celelalte specii.

Rezultate
Statistic au fost gasite diferente majore intre toate speciile, atat la nivel intraarticular cat si la nivelul amplitudinii mobilitatii pasive. Doar cu genunchiul uman s-a reusit o extensie completa. Dupa normalizare, doar ligamentul incrucisat anterior al porcului era semnificativ mai lung decat cel al omului. Zona insertiei tibiale a ligamentul incrucisat anterior a fost despartita de meniscul lateral anterior la  nivelul genunchiului la vita, oaie si porc. La ovine, ligamentul incrucisat posterior prezenta doua zone diferite de insertie tibiala, cu toate ca la celelalte specii este doar una. Chiar mai mult, doar la genunchii omului, ambele meniscuri laterale au fost localizate mult mai central decat meniscurile mediale.

Sursa o gasiti aici.

Comentarii